Cine este Ioana Mihăilă?

De ce candidez?

M-am implicat activ în politică în 2018, atunci când am avut certitudinea că direcția în care se îndrepta România este total îndepărtată de valorile europene. Mi-am dat seama atunci că avem 2 opțiuni: fie plecăm din țară, fie ne alăturăm oamenilor în care credem și contribuim la schimbare. Am ales cea de-a doua variantă și am aderat la organizația ”Platforma România 100”, iar apoi la Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS).

Unul dintre motivele pentru care candidez la Primăria Oradea are legătură cu activitatea mea profesională. Sunt medic endocrinolog și mă ocup în special de pacienți cu probleme cronice. În cei 10 ani de activitate, mi-am dat seama că, desi sănătatea este o condiție obligatorie pentru bunăstarea unei comunități, doar o parte din probleme pot fi rezolvate de sistem. Cele mai multe țin de locul și modul în care ne trăim viața. Un oraș cu adevărat modern și european trebuie să le ofere locuitorilor săi un mediu în care să poată să crească, să muncească și să îmbătrânească sănătos, programe eficiente de prevenție și infrastructură de educație adaptate la nevoile contemporane.

Pentru mine, Oradea este nu doar orașul în care mi-am petrecut copilăria și adolescența, ci și orașul în care am vrut să revin după facultate, pentru că am crezut și cred în continuare în potențialul său.

Autobiografie

Primii ani și vacanțele mi le-am petrecut la țară, într-un sat mic din comuna Lăzăreni. Acolo am învățat să iubesc natura, dar și să apreciez munca: pentru bunicii mei cea mai mare rușine erau o casă și o grădină neîngrijite, iar cel mai mare păcat era lenea.
Studiile preuniversitare le-am făcut în Oradea. Îmi amintesc cu drag de arborii Sequoia din curtea Școlii Generale 14, de Parcul Petőfi, unde ne petreceam după-amiezele de vară, de colegii și de profesorii de la Liceul ”Mihai Eminescu”, și de pasiunea pe care am avut-o pentru științele exacte: fizica și chimia.

În 1999, m-am mutat în Cluj-Napoca, ca proaspătă studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”. În timpul facultății, am activat ca voluntar în organizațiile studențești, derulând alături de colegii mei activități de educație sexuală și sanitară în școlile din județul Cluj.

În vacanțele de vară am muncit prin programul ”Work and Travel” în SUA, experiențe extrem de utile din toate punctele de vedere. După facultate, am rămas în Cluj, unde am făcut rezidențiatul. Clujul a fost pentru mine un mediu excelent pentru dezvoltarea competențelor profesionale, dar și un oraș cu o viață culturală intensă și diversificată. În anii petrecuți în Cluj am văzut cum poate înflori un oraș dacă susține tinerii, organizațiile non-guvernamentale, activitățile culturale și antreprenorii.
Am revenit în Oradea la finalul anului 2010.

În 2011 am înființat împreună cu soțul meu o clinică medicală care s-a dezvoltat constant, atât ca număr de angajați, cât și ca adresabilitate. Pentru că administrarea unei afaceri era pentru noi un domeniu complet necunoscut, am învățat noțiuni de economie, am participat la workshop-uri de antreprenoriat și la cursuri de elaborarea de proiecte, comunicare și marketing. Am depășit cu greu barierele birocratice, am fost descurajați de instabilitatea legislativă, am investit continuu pentru a ne crește șansele în concurența acerbă cu marile companii de servicii medicale. Cu sprijinul și dedicarea unei echipe competente și harnice, am reușit ca în 2019 să obținem la evaluarea ANMCS cel mai mare punctaj din țară pentru spitale neclasificabile.

În 2018, după participarea la protestele projustiție m-am înscris în Platforma România 100, unde am coordonat proiectul ”Caravana Medicală”, prin care am oferit gratuit servicii medicale de specialitate persoanelor din mediul rural. M-am înscris în PLUS din prima zi de existență a partidului, am coordonat campania locală de la alegerile europarlamentare și am fost desemnată prin vot, în urmă cu un an, președintele Filialei Județene PLUS Bihor.

Timp liber am tot mai puțin, dar când pot să fur niște clipe, ador să merg cu bicicleta cu copiii (Maia, fiica mea care are 12 ani și Marius de 7 ani). Îmi place să citesc sau să văd un serial, ori o comedie britanică.

 

CV pe scurt

Experiență profesională:

  • 2011 – prezent: medic endocrinolog, Oradea
  • 2014 – prezent: coordonator medical, Clinica Medena
  • 2018 – 2019: coordonator al pregătirii pentru procesul de acreditare ANMCS – Clinica Medena

Studii:

  • 2006 – 2010: Stagii de pregătire în rezidențiat pentru specialitatea Endocrinologie, Cluj-Napoca
  • 1999 – 2005: Facultatea de Medicină, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca

Formare continuă:

  • Cursuri ale Societății Europene de Endocrinologie, competență în ecografie endocrină, certificare în osteodensitometrie – ISCD
  • Programul UNCTAD/ EMPRETEC pentru antreprenori – 2012
  • Motivational interviewing – Cluj School of Public Health – 2017

Limbi străine: engleză, franceză